Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een wetenschappelijk ondersteunde, intensieve en snelle therapie die kan worden toegepast bij het verwerken van nare en ingrijpende ervaringen en/of gebeurtenissen. Door wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van EMDR blijkt dat cliënten goed reageren op deze relatief nieuwe therapie.

EMDR wordt vooral toegepast bij aanhoudende last van een schokkende gebeurtenis, zoals een overval, pesterijen, (seksueel) geweld of een verkeersongeval. Je wordt bijvoorbeeld geplaagd door emotionele aanvallen, flashbacks van de gebeurtenis of nachtmerries. Vaak is er dan sprake van een posttraumatische-stressstoornis  (PTTS). Door middel van EMDR neemt de kracht en emotionele lading van een nare herinnering af en ben je in staat om je dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Waarom EMDR?

Na een traumatische of pijnlijke ervaring kun je in de situatie komen dat je merkt dat je als het ware vast zit en niet meer ‘gewoon’ kunt functioneren.  Dit kan leiden tot veranderingen in hoe je je voelt, hoe je denkt en handelt.

Heb je klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een of meer concrete, nare ervaringen, waarbij het denken aan deze ervaringen nog steeds (heftige) emoties oproept, dan is de kans heel groot dat EMDR hierin verlichting kan brengen.

Vragen aan EduMedica

Wordt EMDR vergoed?

Veel zorgverzekeraars vergoeden EMDR therapie in de basisverzekering. In sommige gevallen kan ook de aanvullende zorgverzekering EMDR therapie dekken. Om als verzekerde in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit zijn/haar aanvullende pakket, dient de cliënt een aanvullende zorgverzekering te hebben met vergoeding voor alternatieve geneeswijzen/alternatieve zorg.

Daarnaast moet de therapeut die EMDR kan en mag uitvoeren, voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet hij/zij zijn aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging.

Er zijn een aantal beroepsverenigingen die hiervoor in aanmerking komen:

  • Het Nederlands Verbond van Psychologen, Psychotherapeuten en Agogen (NVPA)
  • De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG)
  • De Nederlandse beroepsvereniging voor hypnotherapeuten (NBVH)

In verband met mogelijke extra voorwaarden is het verstandig om eerst de eigen zorgverzekeraar te raadplegen omtrent de vergoeding van EMDR vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dan weet je zeker of je bij een bepaalde therapeut recht hebt op vergoeding. Ook de therapeut kan je helpen als je vragen hebt omtrent de vergoedingsmogelijkheden.

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt EMDR alleen als de therapeut is aangesloten bij de NVPA (Het Nederlands Verbond van Psychologen, Psychotherapeuten en Agogen), zoals Zilveren Kruis en FBTO.